Op zondagmiddag 8 oktober geeft Maarten Vinkenborg om 14.30 uur in It Kofjelokaal van Museum Joure een lezing over de geschiedenis van het beurtscheepje ‘Vlecke Joure’. Het schip is 100 jaar geleden door een werf in Leeuwarden gebouwd. De entree is € 6,00 inclusief kopje koffie of thee. De lezing wordt georganiseerd door het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân van Museum Joure. Opgave kan via deze link:  https://www.museumjoure.nl/agenda/het-leven-van-beurtschip-vlecke-joure-100-jaar/ Vol is vol.

Honderd jaar geleden gaf de Jouster ondernemer Wieger de Vries een werf in Leeuwarden opdracht een beurtschip te bouwen. Het schip kreeg de naam ‘Vlecke Joure’. De onderneming bestaat nog steeds in Joure als Transportbedrijf De Vries.

De huidige eigenaar van het schip, Maarten Vinkenborg, vertelt tijdens de lezing verhalen over het leven van zijn schip, dat nu ‘Hielkje’ heet. Het zal gaan over de gemotoriseerde beurtvaart vanuit Joure en het verdwijnen ervan. Het schip kwam, zoals veel beurtschepen, vervolgens in de visserij terecht. Tegenwoordig is het een pleziervaartuig dat behoort tot Varend Erfgoed Nederland.

Wat heeft het schip allemaal beleefd en wat was er nodig om het te maken tot wat het nu is?

Na de geïllustreerde lezing is het schip te bezichtigen. Het ligt dan afgemeerd bij de Tolhuisbrug.

Foto Maarten Vinkenborg