Zondag 29 januari om 15:00 uur geeft historicus Alice Booij in het Museum Joure voor de Vrienden van Joure een interessante lezing over de aanleiding en de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk. Gevolgen die tot in Joure merkbaar waren.
Het eerste plan om de Zuiderzee in te dammen ontstond al in 1667, maar de techniek om dijken te bouwen was toen niet ver genoeg gevorderd om het uit te voeren. Er zouden nog vele andere plannen volgen, maar pas nadat een grote stormvloed in 1916 een groot deel van de Zuiderzeekust onder water zette, werd besloten het plan uit te voeren, waarvoor ir. Cornelis Lely al in 1891 een eerste concept had ontworpen.
De aanleg van de Afsluitdijk had een grote impact. Het was afgelopen met het gevaar van grote overstromingen, maar de natuur veranderde en de visserij verdween uit de dorpen langs de kust. De Afsluitdijk werd ook een belangrijke verbinding tussen Noord-Holland en Friesland. Daarmee veranderde de infrastructuur van Friesland voorgoed en kwam Joure uiteindelijk op een knooppunt van wegen te liggen.
Wanneer?
Zondag 29 januari: 14.15 uur inloop met koffie/thee, begin lezing 15.00 uur
Waar?
Kofjelokaal Museum Joure, Museumstraat 2 of via Midstraat 99
Meer informatie?
info@vriendenvanmuseumjoure.nl of bel Frans Tolsma: 06 – 55 12 19 31
Kosten?
Vrienden van Museum Joure hebben gratis toegang (2 personen per lidmaatschap) tot de lezing, inclusief koffie/thee en oranjekoek. Niet leden als introducee betalen € 7,50 per persoon
Bent u geen vriend van museum Joure maar u wilt dit wel worden (minimale bijdrage € 20,00), dan kunt u informatie hierover vinden op onze site www.vriendenvanmuseumjoure.nl en zich daar aanmelden. Daarna kunt u zich gratis opgeven voor onze activiteiten.
Aanmelden is helaas niet meer mogelijk!
We zitten vol!!