Nieuws

U bevindt zich hier:Home/Nieuws
Nieuws2020-06-20T11:33:39+02:00

Nieuws

1501, 2023

Concert strijkkwartet Regina Forte zondag 19 februari

By |zondag 15 januari 2023 |

Geen opgave meer mogelijk! VOL!

Strijkkwartet Regina Forte is ontstaan in Friesland in 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. Ina, Anna, Inge en Andrea kennen elkaar uit allerlei Friese ad hoc orkesten en via hun banen in het onderwijs. Zij koesterden alle vier de wens om een mooi strijkkwartet op te richten. De dames beleven veel plezier aan het instuderen en uitvoeren van de prachtige composities die voor strijkkwartet zijn geschreven, zonder toeters en bellen of grootse effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm. Ze nodigen u van harte uit om een keer te komen luisteren.

Waar                                   Museum Joure, Museumstraat 2 of via Midstraat 99, Joure.

Aanvang                           15.00 uur-16.00 uur.  Inloop vanaf 14.15 uur

Aanmelden                      Noodzakelijk!! Vol=Vol

Informatie                        info@vriendenvanmuseumjoure.nl of bel Frans Tolsma: 06 – 55 12 19 31

Kosten                               Vrienden van Museum Joure hebben gratis toegang (2 personen per lidmaatschap) tot het concert, inclusief
koffie/thee en oranjekoek. Niet leden betalen € 7,50 per persoon.

 

401, 2023

Driedelige theecursus ‘De wereld van thee’

By |woensdag 4 januari 2023 |

Deze winter organiseert Museum Joure de cursus ‘De wereld van thee’. Een afwisselend programma van drie middagen waarin je van alles leert over thee: van de groei en verwerking, tot de smaak en culturele functie door de jaren heen. En natuurlijk ga je ook theeën maken en proeven.

De cursus vindt plaats op woensdagmiddag 25 januari, 1 februari en 8 februari. Deelname aan het volledige programma bedraagt € 55 per persoon. Aanmelden kan vóór 18 januari 2023 via www.museumjoure.nl/theecursus.


Programma cursus ‘De wereld van thee’:

Woensdag 25 januari, 13.00 – 16.30

 • Kennis maken met de andere cursisten
 • Introductie op ‘smaak’
 • Groei en verwerking van thee
 • Introductie op de cultuur van het theedrinken, in China en Europa

Woensdag 1 februari, 13.00 – 16.30

 • Rituelen, gewoontes en bijzondere theedrink-objecten
 • Theeverwerking in Nederland, vroeger en nu
 • Thee in de literatuur: De heren van de thee
 • Wat is een high tea, een afternoon tea en een cream tea?

Woensdag 8 februari, 13.00 – 16.30

 • Theezetten en proeven met de theesommelier
 • (On)kruidentheeën samenstellen en zetten
 • Afternoon tea (theedrinken met bijbehorende lekkernijen)

De cursus ‘De wereld van thee’ wordt georganiseerd door Museum Joure. Het museum is gehuisvest in de oude panden van Douwe Egberts, de producent van DE-koffie én Pickwick thee. In het museum is een grote collectie objecten te zien die met de productie, de verwerking en het drinken van thee te maken hebben.

 

201, 2023

Thema-rondleidingen over de wereld van Douwe Egberts en de oude Jouster maakindustrie

By |maandag 2 januari 2023 |

In januari en februari organiseert Museum Joure iedere donderdag om 14.00 uur een thema-rondleiding.

 • Op 5 en 19 januari en 2 en 16 februari is het thema ‘De wereld van DE’. De rondleiders vertellen mooie verhalen over dit wereldwijd opererende bedrijf. Ze nemen de bezoekers mee door de oude gebouwen van Douwe Egberts, waar nu Museum Joure gevestigd is. De bezoekers kunnen een kijkje nemen in ruimtes die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals de ‘mooie kamer’.
 • Op 12 en 26 januari en 9 en 23 februari is het thema ‘De wereld van de oude Jouster maakindustrie’, waarover in Museum Joure veel te vinden is. De rondleiders vertellen mooie verhalen over de Jouster klokkenmakerijen, over de kopergieters van Keverling, over de zilver & goudsmeden en de Jouster drukkers. En natuurlijk over het bekendste Jouster bedrijf: Douwe Egberts.

Van tevoren opgeven via de site www.museumjoure.nl bij agenda, want vol=vol. Deelnemers betalen alleen de reguliere entreeprijs voor het museum van €  8,50 (online) of € 9,00 (aan de kassa) per persoon.
Voor houders van museumjaarkaart en vriendenpas is deelname gratis!
Wel wordt verzocht u op te geven want ook hier geldt vol=vol

2212, 2022

Lezing historicus Alice Booij: de afsluitdijk – aanleiding en gevolgen tot Joure aan toe

By |donderdag 22 december 2022 |

Zondag 29 januari om 15:00 uur geeft historicus Alice Booij in het Museum Joure voor de Vrienden van Joure een interessante lezing over de aanleiding en de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk. Gevolgen die tot in Joure merkbaar waren.

Het eerste plan om de Zuiderzee in te dammen ontstond al in 1667, maar de techniek om dijken te bouwen was toen niet ver genoeg gevorderd om het uit te voeren. Er zouden nog vele andere plannen volgen, maar pas nadat een grote stormvloed in 1916 een groot deel van de Zuiderzeekust onder water zette, werd besloten het plan uit te voeren, waarvoor ir. Cornelis Lely al in 1891 een eerste concept had ontworpen.
De aanleg van de Afsluitdijk had een grote impact. Het was afgelopen met het gevaar van grote overstromingen, maar de natuur veranderde en de visserij verdween uit de dorpen langs de kust. De Afsluitdijk werd ook een belangrijke verbinding tussen Noord-Holland en Friesland. Daarmee veranderde de infrastructuur van Friesland voorgoed en kwam Joure uiteindelijk op een knooppunt van wegen te liggen.

Wanneer?
Zondag 29 januari: 14.15 uur inloop met koffie/thee, begin lezing 15.00 uur

Waar?
Kofjelokaal Museum Joure, Museumstraat 2 of via Midstraat 99

Meer informatie?
info@vriendenvanmuseumjoure.nl of bel Frans Tolsma: 06 – 55 12 19 31

Kosten?
Vrienden van Museum Joure hebben gratis toegang (2 personen per lidmaatschap) tot de lezing, inclusief koffie/thee en oranjekoek. Niet leden als introducee betalen € 7,50 per persoon

Bent u geen vriend van museum Joure maar u wilt dit wel worden (minimale bijdrage € 20,00), dan kunt u informatie hierover vinden op onze site www.vriendenvanmuseumjoure.nl en zich daar aanmelden. Daarna kunt u zich gratis opgeven voor onze activiteiten.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk!
We zitten vol!!

 

2711, 2022

Blik op Friesland ● Friesland op blik

By |zondag 27 november 2022 |

Expositie Friese blikken uit collectie Geert Hof

Geert Hof heeft door de jaren heen honderden blikken en andere kruideniersverpakkingen verzameld, afkomstig van meer dan 75 Friese bedrijven. Het zijn vaak prachtig vormgegeven kunstwerkjes. Een deel van zijn collectie is vanaf 10 december t/m 5 februari te zien bij Museum Joure. De tentoonstelling biedt een uniek kijkje in de wereld van reclame-uitingen.

Koffie en tabak van Douwe Egberts, verf van de Firma Borneman’s of KING pepermunt van Tonnema – dit en méér werd vroeger allemaal in blik verpakt. Geert Hof, 44 jaar en wonend in Sneek, vertelt enthousiast over zijn collectie: ‘Als verzamelaar van Friese (antieke) blikken, kruideniersverpakkingen en andere reclame-uitingen, verbaast het me iedere keer weer als je iets vindt of aangeboden krijgt. Blikken of verpakkingen van meer dan honderd jaar oud, die er uit zien alsof ze een dag oud zijn…bijzonder!’

Hof beperkt zich niet tot het verzamelen van blikken. ‘Het kan gaan van blik tot tabakszakjes, kruidenierszakjes en oude schaatsdozen…noem maar op. Wel trek ik een grens bij de jaren ’60 én alles moet gerelateerd zijn aan Friesland.’

De verzamelaar vindt het mooi om dieper in de materie te duiken. ‘Het interessantste vind ik om het verhaal achter elke aanwinst in kaart te brengen. Bijvoorbeeld hoe lang de firma heeft bestaan en wat voor handel er werd gedreven. Ook zoek ik er foto’s, advertenties en archiefmaterialen bij, als die er nog zijn.’

Een boek in de maak

Hof werkt momenteel aan een boek over zijn verzameling. ‘In de zomer van 2019 ben ik alle info bij elkaar gaan leggen en heb ik alles onderverdeeld in hoofdstukken.’ Inmiddels is het boek bijna klaar. Het geeft een overzicht van 57 Friese bedrijven, bevat meer dan 400 afbeeldingen en telt 224 pagina’s. Tijdens de expo liggen enkele (proef)exemplaren ter inzage. Geïnteresseerden kunnen er een exemplaar bestellen.

411, 2022

Kerstpakketten van De Witte Os

By |vrijdag 4 november 2022 |

Kerstpakket nodig privé of zakelijk?
Bestel of kom even langs in museumwinkel ‘De Witte Os’ In overleg is er veel mogelijk kwa invulling van het pakket. Denk aan heerlijk – vers in het museum gebrande – koffie, diverse soorten losse thee of de lekkerste ouderwetse snoepjes in een mooie doos. Combineer dit bijvoorbeeld met een leuke mok of een gratis entreekaart voor Museum Joure.
Ook sinterklaaskadootjes zijn verkrijgbaar!

Ga naar de bovenkant